Jagode lahko posušimo

rdeča jagodaSladke rdeče jagode so najboljša poslastica, če jih zaužijemo sveže. Prijeten sladek okus je pesem za brbončice in pogosto se ne moremo naveličati zobanja svežih jagod, še posebej, če so pridelane na domačem vrtu. Jagode imajo slabo lastnost, da zelo hitro začnejo gniti. Zato jih tudi v hladilniku ne moremo shraniti za več kot le nekaj dni. Zelo star in uspešen način shranjevanja jagod je sušenje.

Sušenje sadja in zelenjave je ena izmed najstarejših oblik konzerviranja sadja in zelenjave. Jagode zelo hitro začnejo propadati, ker vsebujejo veliko vode. Voda pa omogoča razvoj bakterij, plesni in gliv. S sušenjem iz jagod odstranimo od 80 do 90 % vode, kar prepreči njihovo propadanje. Okus se koncentrira, vitamini in minerali pa se v veliki meri ohranijo.

Jagode lahko sušimo na tri načine. Najbolje enostaven in najcenejši način je sušenje na soncu. Jagode narežemo na tri ali štiri rezine (odvisno od velikosti) in jih položimo na pladenj. Da jih zaščitimo pred žuželkami, jih prekrijemo z zaščitno mrežico ali redko gazo. Na soncu jih sušimo 3 do 4 dni. Slabost takšnega sušenja je ravno sonce. Če dnevi niso sončni, se jagode ne bodo posušile dovolj hitro in bodo začele gniti. Sušenje je počasnejše v vlažnih dnevih.

Drugi način je sušenje v pečici. Jagode narežemo na tri ali štiri rezine in jih položimo na pladnje. Pri tem pazimo, da se ne dotikajo. Pečico segrejemo na 50 do 60 stopinj Celzija in vanjo vstavimo pladnje. Sušenje bo trajalo več ur. Jagode večkrat preverimo in odstranimo že posušene rezine.

Tretji način sušenja jagod je z uporabo električnega sušilnika sadja. Kupimo ga lahko v vseh trgovinah z malimi gospodinjskimi aparati in v večjih trgovinah trgovskih verig. Jagode narežemo na rezine in jih namestimo v sušilnik. Med sušenjem večkrat preverimo stanje rezin in odstranimo že posušene.

Posušene jagode shranimo na hladnem in suhem mestu, kjer bodo zdržale okoli 6 mesecev ali pa jih zamrznemo in podaljšamo njihov rok trajanja na 12 mesecev. Posušene jagode lahko uživamo samostojno ali pa jih dodamo pecivu, palačinkam, piškotom,...

Iz posušenih jagod lahko izdelamo jagodno maslo. Zanj potrebujemo 250 g masla in četrtino skodelice suhih rezin jagod. Maslo segrejemo na sobno temperaturo in dodamo posušene jagode. Dobro premešamo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom. Če želimo večje delce jagod, mešamo manj časa, če želimo bolj fino maso, pa dlje časa. Jagodno maslo ohladimo in uporabimo za mazanje na kruh, toast, palačinke ipd.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem