Lončnice, ki uspevajo ob pomanjkanju sončne svetlobe

Rastline v kopalniciRastline za življenje potrebujejo sončno svetlobo. S pomočjo sončne svetlobe preko fotosinteze ustvarjaj hranilne snovi, ki jim omogočajo življenje in rast. V popolni temi ne uspeva nobena lončnica, nekatere pa so vajene pomanjkanja sončne svetlobe in so primerne za vzgojo v temnejših prostorih, kjer skozi okno ne posije sonce, ali pa je okno majhno in ne daje dovolj svetlobe za gojenje svetloljubnih rastlin.

Lončnice, ki uspevajo v pomanjkanju neposredne sončne svetlobe običajno izvirajo iz tropskih gozdov, kjer rastejo v     podrasti. Visoka drevesa prestrežejo večino sončne svetlobe, do tal pa je pride zelo malo ali skoraj nič. Temu so se morale prilagoditi, če so želele preživeti. Številne so našle svojo pot tudi v naše domove, kjer jih sedaj gojimo kot lončnice.

Za rastline ni življenja brez svetlobe. Spodaj naštete rastline sicer uspevajo ob pomanjkanju neposredne sončne svetlobe, ne bodo pa uspevale v popolni temi (recimo na hodnikih brez oken in vrat, kjer je edini vir svetlobe luč). Njihovo mesto je ob oknih, kjer ni neposredne sončne svetlobe (npr. okna na severni strani) in v prostorih, kjer je sončne svetlobe malo.

Različne praproti, ki jih gojimo kot lončnice, ne prenesejo sončne svetlobe, zato so odlične za temnejše dele naših bivališč. Njihova slabost je, da običajno zahtevajo višjo zračno vlago. Zelo primeren prostor zanje je v kopalnici, kjer je običajno višja zračna vlaga.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia) je priljubljena in za gojenje nezahtevna lončnica, ki svoje mesto pogosto najde v pisarnah. Za rast ne potrebuje veliko svetlobe, zato bo uspešno uspevala v prostorih, kjer ni neposredne sončne svetlobe. Postavimo jo blizu okna in bo povsem zadovoljna. Tudi druge nege ne potrebuje. Pazimo, da je ne zalivamo preveč. Zalijemo jo, ko se zemlja povsem izsuši. Zamija skladišči vodo v steblih za uporabo v sušnih obdobjih.

Zamija

Bajonetka ali taščin jezik (Sansevieria trifasciata), je zelo nezahtevna rastlina, ki za uspevanje ne potrebuje veliko svetlobe. Zaradi svojih pokončnih trdih in ošiljenih listov je lep okras prostoru. Listi so lahko temno zeleni ali različno marmorirani v srebrni ali rumeni barvi. Pazimo, da je ne zalivamo preveč. Med dvema zalivanjema se mora zemlja povsem posušiti. Pri zalivanju pazimo, da ne zalijemo toliko, da bi v podstavku stala voda. Po letih ustrezne nege nas lahko nagradi s cvetovi, ki se odprejo ponoči in imajo močan sladkoben vonj.

Taščin jezik ali bajonetka

Palma Howea forsteriana (nekateri jo imenujejo palma kentia) uspeva v senci, zato je primerna za temnejše prostore. Je zelo elegantna rastlina, ki je odporna proti škodljivcem in boleznim, zato je zelo priljubljena. Potrebuje dovolj prostora, da se lepo razvije.

Afriška vijolica ali usambarska vijolica (Saintpaulia ionantha) je majhna lončnica z mehkimi listi ter prijetnimi cvetovi, katerih barva je odvisna od sorte. Potrebuje le malo svetlobe da uspeva in cveti. Mogoče jo je gojiti tudi pod umetno lučjo. Zaradi majhnosti je primerna za mize, omarice in ozke okenske police.

Afriška vijolica

Nitasti betičnik (Aglaonema commutatum) je nezahtevna lončnica grmičastega videza, ki potrebuje malo svetlobe. Privlačna je zaradi srebrnkasto-zeleno marmoriranih listov. Za uspevanje potrebuje višjo zračno vlago. Pomagamo ji tako, da v podstavek nasujemo pesek in skrbimo, da je v njem vedno voda.

Nitasti betičnik