Majhni kamniti vrtički v posodah

Sukulent v terarijuMajhni vrtički v posodah so odličen način, da nekaj narave prinesemo v notranje prostore. Majhni kamniti vrtički v posodah ali terariji imajo svoj čar, ki ga lahko prilagodimo svojim željam. Gre za enostavno oblikovan vrtiček, običajno v stekleni posodi s kamenčki različnih barv, v kateri vzgajamo sukulente (sočnice).

Majhni vrtički v posodah nam dajejo možnost osebnega izražanja. Ne gre le za rastlino ali rastline, ki jih posadimo, temveč za celotno podobo, skupaj s posodo in kamenčki. Med seboj lahko kombiniramo kamenčke in pesek različnih velikosti, oblik in barv, ki skupaj z rastlinami in posodo tvorijo celoto. Pri tem lahko izrazimo ves svoj občutek za estetiko.

Vzdrževanje rastlin v takšnih posodah je enostavno. Pomembno je, da vsake dva tedna rastline zalijemo, vendar tako, da zalijemo res le korenine, ne kamenčkov okoli rastlin.

Rastline v terariju

Prvi korak je izbira primerne posode. Pri tem je ključnega pomena, da je posoda dovolj velika, da se bo rastlina ali rastline v njej dobro počutile. Lahko gre za kozarec, okroglo stekleno posodo ali pa skodelico. Pri izbiri razmišljamo vnaprej, da nam ne bo treba vsakih nekaj mesecev presajati rastlin, ker bo posoda postala premajhna. Če izberemo posodo, ki ni steklena, moramo upoštevati, da bomo rastline posadili tako, da bodo izven posode, ker potrebujejo svetlobo.

Izberemo primerne kamenčke oz. pesek in si zamislimo, kako jih bomo razmestili. Če uporabimo zelo droben pesek, potem med pesek in spodnjo plast namestimo papir, da preprečimo mešanje. Papir uporabimo tudi na mestu, kjer posadimo rastlino, da se zemlja ne meša s peskom in ne pronica navzdol. Pri nesteklenih posodah to ni potrebno.

Rastline v terariju v kotu mize

Pri sajenju majhnih sukulentov si pomagamo z veliko pinceto ali majhno žličko, da jih lažje prestavimo iz lončka na predvideno mesto terariju. Pri ravnanju z rastlinami smo zelo previdni, da jih ne poškodujemo. Rastline skupaj z zemljo postavimo na svoje mesto in okoli njih nasujemo kamenčke ali pesek.

Takšen terarij lahko svoje mesto najde na polici, okenski polici ali mizi. Pomembno je, da je dovolj svetlobe za rastline.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem