Manj sladkorja in soli za več vitalnosti

(Ogasno besedilo) Ob hitrem tempu življenja pogosto pozabljamo na redno prehranjevanje, pitje zadostne količine vode in ustrezno gibanje. Poleg tega naša prehrana vsebuje preveč sladkorja in soli, kar lahko privede do različnih težav, ki vplivajo na kakovost življenja. V Sparu se tega zavedajo, zato so sprejeli pomembno zavezo, ki je del njihovega trajnostnega delovanja Vse za lepši jutri.

Odlični izdelki – manj sladkorja
V Sparu so izbranim izdelkom v sodelovanju z dobavitelji zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja za do 30 odstotkov in jim hkrati ohranili okus, ki vas bo še naprej navduševal. V samo enem letu bomo tako Slovenci z izdelki, ki so jim v Sparu zmanjšali vsebnost dodanega sladkorja, pojedli kar 15 ton sladkorja manj.

Posebno pozornost so posvetili tudi ponudbi kakovostnih izdelkov brez dodanega običajnega belega sladkorja. Že danes lahko v njihovih trgovinah dobite koruzne kosmiče, polnozrnat misli, bio paradižnikovo kašo brez dodanega sladkorja, sadne kaše za otroke, ržene in polnozrnate hrustljave prigrizke, polnozrnate riževe in koruzne vaflje ter še mnoge druge izdelke, ki vsebujejo samo naravno prisotne sladkorje.

Tovornjak 15 ton sladkorja manj

Poznate alternative belemu sladkorju?
Najdete jih med izdelki blagovnih znak Spar, Natur pur in Veganz, ki vas popeljejo v nov svet okusov. Uporabite lahko med, javorjev, rižev ali agavin sirup, rjav trsni sladkor ali odličen kokosov sladkor.

Preveč soli škodi
Ste vedeli, da dnevni vnos soli ne bi smel presegati čajne žličke oziroma 5 gramov? Raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da Slovenke in Slovenci to mejo krepko presegamo, saj v povprečju zaužijemo okoli 12 gramov soli dnevno. Pri tem igra veliko vlogo eno izmed osnovnih živil, kruh, zato so v Sparu zmanjševanje soli najprej uvedli v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček in koprivno copato z bistveno manj soli, nabor tovrstnih izdelkov pa se bo v prihodnje še širil.

Fant z nahrbtnikom polnim soli

Zlata pravila, s katerimi zmanjšamo vnos soli in ohranimo okus
  • Kupujmo in uživajmo kakovostno, svežo ter zamrznjeno zelenjavo.
  • Vode, v kateri kuhamo zelenjavo, riž, testenine ali krompir, ne solimo.
  • Sol nadomestimo z zelišči in začimbami.
  • Pri pripravi jedi postopoma zmanjšujmo količino dodane soli.
  • Za pripravo omak uporabljajmo zrel paradižnik, svežo papriko, zelišča in česen.

Uravnotežena hrana ni dovolj – potrebno je gibanje!
Vsak začetek je težak, zato pri odločitvi za aktivnejši življenjski slog pogosto potrebujemo oporo. Da bodo prvi koraki lažji, so v Sparu skupaj z osebno trenerko Tamaro Simovič pripravili motivacijski program Začnem danes. Z njim spodbujajo aktiven življenjski slog, gibanje in pitje zadostne količine vode. Le pobrskajte po Sparovih profilih Facebook in Instagram, kjer najdete kopico praktičnih nasvetov!

Tamara ob drevesu
Nasvet osebne trenerke Tamare: »Popestrimo rutino!«

»V vsakdanjo rutino vnesimo majhne spremembe: v službo pojdimo s kolesom ali peš, avtomobil parkirajmo na koncu parkirišča in ne pred vhodom, namesto dvigala pa raje izberimo stopnice. Ne pozabimo: če na delovnem mestu večino časa presedimo, si vzemimo kratke premore za razteg.«

Več na: www.spar.si