Nekaj zanimivosti o čmrljih

Čmrlj na cvetu bodoglavcaČmrlji so na videz pretežki, nerodni in slabi letalci. Vendar ni tako. So zelo inteligentni in učinkoviti, v naravi pa imajo zelo pomembno vlogo. Še danes, navkljub vsej sodobni tehnologiji, uporabljajo proizvajalci paradižnika čmrlje za opraševanje.

Čmrlji imajo podobno socialno ureditev kot čebele, vendar pa so njihova gnezda bistveno manjša. Sredi poletja lahko dosežejo 200 do 300 delavk.

Matice lahko vidimo le zgodaj spomladi, preden ustvarijo prvi zarod delavk. Nato se ves čas skrivajo v gnezdu, ki ga naredijo v zemlji ali na drugem primernem mestu. Spomladi in poleti večinoma vidimo delavke. Julija iz gnezda izletijo troti (samčki) in mlade matice (samičke).

Čmrlji so zaradi svoje velikosti veliki potrošniki energije. Najbolj potratno je letenje. S krili zamahnejo 200-krat v sekundi, da ostanejo v zraku. Letijo s hitrostjo do 25 km/h, lahko lebdijo na mestu ali letijo vzvratno. Brez hranjena lahko letijo največ 40 minut. Delavke vsak dan obiščejo do 5.000 cvetov.

Med letom se čmrljevo oprsje, kjer so krila, segreje na temperaturo, ki je za 15 stopinj Celzija višja od temperature zadka.

Zelo malo čmrljev živi v območjih s topim podnebjem. Verjetno je to posledica, dejstva, da se v pretoplem okolju pregrevajo.

Hitrost metabolizma (presnove) pri čmrljih je za 75 % višja, kot pri kolibrijih.

Troti napravijo na poganjkih in listih 200 do 300 m dolgo feromonsko sled, s katero privabljajo mlade matice.

Delavke, ki najdejo novo pašo, ne informirajo drugih delavk na način kot čebele, ki s plesom posredujejo podrobne informacije o lokaciji. Delavka, ki najde novo pašo, se vrne v gnezdo in navdušeno teka naokoli, brenči s krili in spušča vonj cvetov. To spodbudi druge delavke, da začnejo iskati pašo, a jim ne pove kje. Delavke odletijo iz gnezda in same iščejo pašo.

Čmrlji so zelo nenapadalne živali. Moramo biti zelo neprevidni in agresivni, da čmrlja pripravimo, da nas piči.

Čmrlji so se na Zemlji pojavili pred približno 30 milijoni let. Raziskave nakazujejo, da so se pojavili na območju Himalaje.

Preberite še:

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem