Oleandrovec

Oleandrovec - Daphnis neriiTisti, ki imajo na svojem vrtu ali v posodi na dvorišču oleander lahko poleti in jeseni pod njim najdejo črne iztrebke v obliki kroglic. To in objedeno listje je znak, da se na oleandru zadržujejo gosenice oleandrovca, nočnega metulja, ki sicer živi v južni Aziji in v Afriki, poleti pa se preseli tudi v vzhodno in južno Evropo, našli pa so ga tudi že v Skandinaviji in Veliki Britaniji.

Oleandrovec (Daphnis nerii) je nočni metulj iz družine veščcev (Sphingidae). Metulj je olivno zelene barve z belim in rožnatimi lisami, ki so bolj izrazite na krilih. Nekateri metulji so lahko črni namesto zeleni. Razpon kril odraslega metulja znaša od 9 do 13 cm. Letajo ponoči, najaktivnejši pa so v pred sončnim vzhodom. Prehranjujejo se z nektarjem rastlin z dišečimi cvetovi, kot so jasmin, petunije in kosteničevje.

Oleandrovec - Daphnis nerii

Samice metulja posamično izležejo kroglasta jajčeca na liste oleandrov, ki rastejo v zavetnih legah. Iz jajčec se razvijejo gosenice zelene barve. Mlade gosenice so enobarvne, kasneje pa se pojavita po ena bela črta na vsakem boku vzdolž telesa in več majhnih belih pik. Na tretjem členu oprsja se pojavita dve veliki beli piki, ki sta modro in črno obrobljeni. V dolžino zrastejo do 9 cm. Na zadnjem členu je rumeni rožiček. Kadar se gosenica počuti ogroženo, izboči telo tako, da sta piki videti kot dve veliki očesi. Za obrambo pred plenilci bljuvajo hrano, prepojeno s prebavnimi sokovi, ki imajo dražeč učinek. Gosenice v vročem delu dneva mirujejo na spodnji strani listov ali v senci na tleh. Pri nas se prehranjujejo z listi oleandra, obžirajo pa tudi liste zimzelena, trte in nekaterih drugih vrst. Zabubijo se na tleh pod listi ali mahom.

Oleandrovec - Daphnis nerii

Oleandrovec na leto razvije od 4 do 5 rodov, vendar v Evropi le dva, pri čemer se zadnji rod običajno ne razvije do konca. Bube zaradi mraza propadejo. V Evropi se prvi rod pojavi junija, ki se nato seli proti severu. Drugi rod se pojavi avgusta.

Oleandrovec - Daphnis nerii

Oleandrovec ne povzroča večje škode. Še največ težav zaradi njega imajo tisti, ki oleandre gojijo v okrasne namene. Gosenice z obžiranjem listov spremenijo videz oleandra ter nekoliko zmanjšajo cvetenje. Vrsta tudi ni preveč pogosta, tako, da so napadeni le redki oleandri.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem