Ostanki kave so odlični za uporabo na vrtu

skodelica kaveLjubitelji kave vedo, da po pripravi kave ostanejo ostanki zmletih kavnih zrn. Večina ne ve, kaj bi z njimi počela in jih zavrže. Ker so organska snov, jih lahko uporabimo na domačem vrtu, kjer imajo lahko zelo ugodne učinke na pridelavo zelenjave. Uporabljena zmleta kavna zrna so odličen dodatek kompostu in jih lahko kompostiramo ali pa uporabimo za zastirko.

Zmleta kavna zrna so odličen vir različnih hranilnih snovi za rastline. Pri razpadu se sprostijo dušik, fosfor, kalij in druge snovi, ki jih rastline potrebujejo za rast. Poleg tega izboljšujejo teksturo tal in povečujejo odcednost. Pri uporabi pa je treba upoštevati dejstvo, da so ostanki kavnih zrn nekoliko kiselkasti. Nekatere raziskave so pokazale, da so zelo kisli in primerni le za uporabo pri rastlinah, ki potrebujejo kisla tla. Na to moramo biti pozorni predvsem, če uporabljamo zelo veliko količine, ki jih dobimo v lokalih, kjer pripravijo velike količine kave. Če jih speremo v vodi, pa imajo pH okoli 6,5. Uporaba zmletih uporabljenih kavnih zrn odganja nekatere glodavce in polže.

Zmleta in uporabljena kavna zrna iz domače kuhinje bodo najverjetneje končala na kompostu. Zaradi bogatosti z dušikom bodo izboljšala kompost. Če lahko pridobimo večje količine uporabljene kave pa moramo paziti, da ni količina na kompostu prevelika. Optimalna mešanica komposta ima 10 do 20 % ostankov kave. Če je delež kave 30 % ali več, lahko slabo vpliva na nastanek in lastnosti komposta. Kompost s primešano kavo zavira razvoj nekaterih bolezni. Največji učinek ima na paradižnik, kumare in fižol.

Uporabljena zmleta kavna zrna lahko uporabimo kot gnojilo, tako da jih zakopljemo v tla. S tem bomo poskrbeli za počasno in dolgotrajno sproščanje dušika, tako da bodo rastline pognojene celotno rastno obdobje. Ker se dušik sprošča počasi, je smiselno pred sejanjem ali saditvijo uporabiti kakšno drugo z dušikom bogato gnojilo, ki ima takojšnji učinek.

Uporabljena zmleta kavna zrna lahko uporabimo tudi kot zastirko. Slabost je, da slabo prepušča vodo in deževnica bo odtekla po površini. Moteč je tudi značilen vonj.

Slika: amenic181/FreeDigitalPhotos.net

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem