Pred medvedi varen kompostnik

pred medvedom varen kompostnik21. november 2015 - V velikem delu Slovenije živijo medvedi. Te velike živali so zvedave, močne in iznajdljive. Hrano iščejo v gozdovih na travnikih, zaidejo pa tudi na vrt, kjer jim zadiši morebiten čebelnjak, ali pa organski odpadki v kompostniku. Čebelnjak lahko zaščitimo z električno ograjo, ki pa za zaščito kompostnika ni primerna. Zato so slovenski strokovnjaki izdelali »medovaren« kompostnik, ki medvedom preprečuje, da bi lahko brskali po njem in nam s tem povzročili škodo.

Običajnim kompostnikom ne uspejo medvedu preprečiti dostopa do odpadkov. Pri odprtih kompostnikih medved brez ovir lahko brska po kompostu, pri tem pa lahko poškoduje sam kompostnik. Zaprti kompostniki niso dovolj trdni, da bi medvedu preprečili dostop in medved jih običajno uniči ali močno poškoduje pri brskanju za hrano (odpadno sadje in zelenjava).

V sklopu projekta Life Dinalp Bear so razvili in izdelali kompostnik, ki preprečuje medvedom dostop do odpadnega sadja in zelenjave. Pri tem so sodelovali s slovenskim arhitektom prof. Janezom Suhadolcem in podjetjem Severles d.o.o. Kompostnik je izdelan iz slovenskega masivnega hrastovega lesa, ki ima dolgo obstojnost na prostem.

Kompostnik so preizkusili na krmišču medvedov na območju snežniških gozdov. Kompostnik je skušalo odpreti več kot 12 različnih medvedov in, ko so snovalci poskrbeli za ustrezno pritrditev v tla, medvedi do vsebine niso mogli priti.

Izdelovali bodo kompostnike dveh velikosti in sicer 1x1x1m in 0,8x0,8x0,8m. V prvi fazi bodo izdelali 100 kompostnikov, ki jih bodo namestili na območja, kjer imajo ljudje največ težav z medvedi.

Posnetek testiranja kompostnika:
 

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem