Svež brokoli ima najboljši okus

BrokoliZa zelenjavo velja prepričanje, da je najboljša za uporabo sveža. Kljub temu veliko zelenjave ne uporabimo sveže, temveč jo skladiščimo oz. shranimo za kasneje. To velja še posebej za zelenjavo, ki jo kupimo v trgovinah. Določena zelenjava, kot je npr. sladki krompir ali paradižnik pa v resnici postane boljšega okusa in ima več hranil, če jo za nekaj časa shranimo pred uporabo. Brokoli, je pokazala raziskava, je najbolje uporabiti čim prej po nabiranju.

Raziskava simuliranja pogojev, v katerih se brokoli transportira od mesta pridelave do trgovske police, je pokazala, da izgubi kar 80 % svojega okusa. Druga raziskava je pokazala, da brokoli lahko v samo 6 dnevih po nabiranju izgubi kar 70 % vitamina C in beta karotenov ter 50 % antioksidantskih zmožnosti.

Če želimo resnično uživati v polnosti brokolijevega okusa in biti deležni njegovih ugodnih učinkov na telo, potem je smiselno, da brokoli gojimo na lastnem vrtu. Na dan, ko dozori, ga naberemo in takoj uporabimo v prehrani. Ne shranjujemo ga za dlje časa.

Sejemo ga spomladi in zgodaj na stalne grede na sončnem mestu, kjer so tla ilovnata. Je dober sosed zeleni in drugi aromatični zelenjavi, ne sejemo pa ga v bližino pese, krompirja in čebule.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem