Unikatni leseni izdelki so lep okras

Lesena skleda - Radovan WeissLes je naravni material, za katerega, če je pravilno obdelan in primerno oblikovan, lahko rečemo, da je zelo lep okras. Les, ki ga običajno uporabljamo za pohištvo ali gradnjo, ima lahko tudi izrazito okrasno vlogo v različnih lesenih izdelkih. Takšni izdelki, primerno zaščiteni, so lahko primerni za okras vrta ali doma. V Sloveniji je kar nekaj spretnih ljudi, ki se ukvarjajo z oblikovanjem umetniških izdelkov iz lesa.

Eden izmed takšnih mojstrov je Radovan Weiss iz Okonine pri Ljubnem ob Savinji. V svojem prostem času se ukvarja z oblikovanjem lesa, pri čemer pa išče nenavadnosti v lesu. Zanj so najbolj zanimivi kosi lesa, ki bi jih večina drugih zavrgla. Rogovile, posledice bolezni, deformacije zaradi obremenitev ali poškodb in druge nepravilnosti v njem prebudijo domišljijo, da začne iskati, kako bi napako v lesu izkoristil v čim bolj zanimivi obliki.

Lesena posoda s pokrovom - Rasovan Weiss

Lesena skleda - Radovan Weiss

Lesena čaša - Radovan Weiss

Okrasna lesena posoda za rože - Radovan Weiss

Tako nastajajo različni zanimivi in tudi nenavadni izdelki: leseni kelihi, sklede, skulpture in drugo. Vsak kos je unikaten in poseben in vsak izraža posebnost lesa, ki je bil uporabljen.

Lesena posoda - Radovan Weiss

Lesena čaša - Radovan Weiss

Lesena posoda - Radovan Weiss

Lesena skleda - Radovan Weiss

Njegova zbirka trenutno obsega več kot 500 različnih kosov. Ne le, da so izdelki med seboj različni, tudi vrste lesa, ki jih je uporabil, so različne. Narejeni so iz lesa več kot sto različnih drevesnih vrst. Prevladujejo domače drevesne vrste, najdejo pa se tudi nekatere tuje, eksotične. Ogled zbirke je pravo potovanje skozi lepote lesa.

Umetniški izdelki iz lesa - Radovan Weiss

Lesena jajca - Radovan Weiss

Lesena skleda - Radovan Weiss

Podstavek za jajce - Radovan Weiss

Veliko izdelkov je mogoče kupiti (imajo slovenski rokodelski certifikat) in z njimi polepšati, jedilnico, dnevno sobo ali celo vrtno mizo. Kelihi, vaze in sklede so lep dodatek, v dom pa bomo tako vnesli lepoto lesa. Za nakup se oglasite pri Radovanu Weissu, Okonina 25, Ljubno ob Savinji, 041 623 028. Z veseljem vas bo sprejel, razkazal zbirko in vam ponudil izdelke, ki so na prodaj.