Brokoli, kavolin

Brassica oleracea var. italica
Tip rastline: 
Barva cvetov: 
rumena
Sejanje / sajenje: 
marec
april
maj
junij
Čas cvetenja: 
maj
junij
julij
avgust
Nabiranje: 
julij
avgust
september
oktober
november
december

Brokoli je dvoletna zeljevka, ki jo lahko gojimo kot enoletnico ali dvoletnico. Ima debelo in trdno steblo. V višino zraste do 90 cm in v širino do 50 cm. Listi so veliki, običajno zeleno modrikaste barve. Razvije veliko zeleno socvetje, ki ga uporabljamo v prehrani. Cvetovi so majhni in rumeni. Oprašujejo ga čmrlji in čebele.

Sorte: 

Na trgu je veliko različnih sort, ki dozorijo v različnih delih poletja in jeseni. Nekatere sorte lahko nabiramo tudi pozimi, če jih zaščitimo pred mrazom.

Rastišče: 

Brokoli je rastlina hladnejših rastišč. Najbolje uspeva na rastiščih, kjer je povprečna dnevna temperatura med 18 in 23 stopinj Celzija. Potrebuje težka ilovnata ali glinena tla. Na splošno mu bolj ustrezajo težka tla in dobro odcedna tla na polnem soncu. Potrebuje rodovitno zemljo s srednjo vsebnostjo dušika in pH vrednostjo med 4,3 in 8,3, kar pomeni, da uspeva tako na kislih kot tudi alkalnih (apnenčastih) tleh. Nekatere sorte prenesejo temperature do -17 stopinj Celzija.

Brokoli je dober sosed zeleni in drugi aromatični zelenjavi, slabo pa se obnese s peso, čebulo in krompirjem.

Nega: 

Brokoli sejemo spomladi in zgodaj poleti na stalne grede. Presajanja ne prenaša. Na posamezno mesto posadimo tri semena. Ko zrastejo nekaj centimetrov visoko, pustimo le najmočnejšo in najlepšo rastlino, drugi dve pa odstranimo. Med posameznimi rastlinami naj bo od 15 do 40 cm. Manj kot je prostora, manjši bodo stranski poganjki.

Brokoli redno zalivamo v sušnih dneh. Odstranjujemo plevel.

Ko glavno socvetje dozori (tik pred cvetenjem), ga odrežemo. Gredo pognojimo s kompostom ali drugim gnojilom organskega izvora, ki vsebuje veliko dušika, da spodbudimo rast stranskih poganjkov.

Na hladnem rastišču večjih težav s škodljivci ne bo. Če pa brokoli sadimo na območjih s toplimi dnevi, potem pa bodo pojavile težave z ušmi in različnimi gosenicami, pojavi pa se lahko tudi peronospora.

Razmnoževanje: 

Razmnožujemo s semeni spomladi.

Uporaba: 

Nabiramo socvetja tik preden zacvetijo. Glave morajo biti še trde. Brokoli lahko zmrznemo, skuhamo ali uživamo surov. Uporablja se kot samostojna priloga, za solate in kot del različnih zelenjavnih jedi. Nabiramo lahko tudi liste.

Brokoli vsebuje veliko vitamina C in vlaknin. Njegovo uživanje ima ugoden vpliv na imunski sistem in deluje protivirusno in protibakterijsko, zavira pa tudi razvoj rakavih celic. Kuhanje močno zmanjša količino snovi, ki zavirajo razvoj rakavih celic, medtem ko dušenje in cvrtje nimata vpliva.

Zanimivosti: 

Največ brokolija pridelajo na Kitajskem in v Indiji. V Evropi je največja pridelovalka Italija, kjer je brokoli zelo priljubljen v prehrani.

Brokoli so vzgojili s križanji v 6. st. pr. n. št. na območju severnega Sredozemlja.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem