Obrezovanje češnje

Češnja v mladosti hitro raste, zato jo je treba temeljito in pravilno obrezovati od samega začetka. Obrezovanje češnje poteka podobno, kot obrezovanje jablan in hrušk.

Pri češnji izvedemo prvo obrezovanje takoj po saditvi. Pri samem sajenju odstranimo poškodovane korenine. V krošnji si izberemo 3 vodilne poganjke na deblu, ki rastejo v različne smeri. Zaradi hitre rasti je pomembno, da so čim bolj narazen. Druge poganjke na tej dolžini porežemo. Pomembno je, da vodilni poganjki ne izraščajo iz debla na istem mestu. Najbolj primerni so poganjki, ki izraščajo pod kotom 45 stopinj. Če primernih poganjkov ni, potem izberemo 3 najboljše poganjke, ki pa jih bomo v naslednjih letih nadomestili z bolj primernimi poganjki. En vodilni poganjek naj raste naravnost navzgor in bo služil za podaljšanje debla, dva pa naj rasteta vstran (levo in desno). Vodilne poganjke skrajšamo za tretjino do polovico. Rez napravimo nad popkom, ki je na zunanji strani. Morebitne druge poganjke, ki jih pustimo in so nižje, privežemo z vrvjo tako, da so vodoravno.

Drugo leto po saditvi začnemo z vzgojno rezjo. Izbrane vodilne poganjke in poganjek za podaljševanje debla krajšamo samo 2 do 3 leta zapored, nato pa jih ne obrezujemo več. Izberemo nove vodilne poganjke, ki pa naj bodo na zunanji strani vej. Vsako leto odstranjujemo nove konkurenčne poganjke, ki rastejo na notranji strani vej, tako da skrbimo, da je krošnja dovolj presvetljena. Druge poganjke vzgajamo tako, da rastejo vodoravno (pri tem si pomagamo z vrvjo).

Vzgojno rez izvajamo zgodaj spomladi ali ob koncu zime.

Vzdrževalna rez se začne pri drevesih, ki že imajo izoblikovano krošnjo, torej kakšnih 5 do 8 let po saditvi. Vzdrževalno obrezovanje izvajamo samo na vsakih nekaj let. Obrezujemo tako, da svetlimo krošnjo, torej odstranjujemo navznoter rastoče veje oz. poganjke. Pri tem se nam ni treba ukvarjati z obrezovanjem rodnega lesa.

Češnja lahko doseže zelo veliko višino in postane nepraktična za obiranje. Ko postane previsoka, ji odrežemo vrh. Razvil se bo nov vrh, ki ga čez nekaj let ponovno odstranimo. Ta postopek ponavljamo vsakih nekaj let.

Vzdrževalno rez ali obrezovanje rodnih dreves izvajamo po pobiranju češenj, torej julija ali avgusta. Prav tako vse obrezovanje debelejših vej opravimo julija ali avgusta, ker se poleti rane bolje celijo.

Ker je češnja zelo dovzetna za bolezni, je pri rezanju večjih vej smiselno rane zaščititi s posebnim zaščitnim premazom za rane.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem