Obrezovanje oreha

Oreh sodi med drevesa, ki jih ne obrezujemo pogosto, saj obrezovanja ne prenaša najbolje. Že pri načrtovanju mesta za oreh se moramo tega zavedati in mu zagotoviti dovolj prostora, saj krošnje ne bomo mogli krotiti. Oreh je zelo veliko drevo, ki potrebuje dovolj prostora. Krošnja doseže premer do 15 m.

Ko posadimo sadiko oreha, z debla odstranimo vse poganjke, ki so pod vejami, ki jih želimo imeti za začetek krošnje. Prve veje so lahko tudi 1,5 do 2 m visoko, njihova višina pa je odvisna od okolice. Če želimo imeti pod orehom mizo, ali pa je oreh ob terasi, potem naj bodo prve veje višje, da ne bodo moteče.

Pri mladih orehih pustimo krošnjo, da se prosto razvija. Šele po 10 letih ali kasneje, ko se krošnja lepo oblikuje, lahko odstranimo posamezne veje, ki so preveč na gosto skupaj. Tako presvetlimo krošnjo.

Kasneje krajšamo le veje, ki so moteče. To so veje, ki rastejo preblizu hiše ali drugih dreves. Pri tem pazimo, da obrezujemo na način, da ohranjamo obliko krošnje. Veje krajšamo samo na nekaj let, ko se to izkaže za potrebno.

Oreh obrezujemo poleti, ko se rane najhitreje in najbolje celijo. Če odstranjujemo debelejše veje, uporabimo zaščitni premaz za rane.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem