Obrezovanje ribeza

V vrtu gojimo črni, rdeči in beli ribez. Obrezovanje za beli in rdeči ribez je enako, črni ribez pa obrezujemo nekoliko drugače.

Črni ribez

Pri črnem ribezu so plodovi običajno na eno leto starih poganjkih. Temu primerno izvajamo obrezovanje, s katerim spodbujamo rast močnih poganjkov, ki bogato rodijo.

Ko posadimo nov črni ribez, ga porežemo do tal, tako, da pustimo na vsakem poganjku po en brst. Naslednje leto odstranimo vse šibke poganjke in poganjke, ki rastejo navzdol, ki jih odrežemo 2 do 3 cm nad tlemi. Pustimo 6 do 9 močnih novih poganjkov.

Starejše grme redno obrezujemo v drugi polovici zime. Vsako leto odstranimo od četrtine do tretjine vseh dvoletnih in starejših poganjkov. Dvoletni poganjki so rjave barve, starejši so črne barve, enoletni poganjki pa so blede rjavkaste barve.

Če se odločimo za pomlajevanje starega grma, sredi zime odstranimo večino starih poganjkov. Obdržimo le mlade in močne poganjke. Če se v naslednjem letu pojavijo redki poganjki, grm pozimi porežemo do tal, pognojimo in zastremo. Nato redčimo nove poganjke in ohranimo le najmočnejše.

Beli in rdeči ribez

Belega in rdečega ribeza ne obrezujemo pri tleh, temveč obrezujemo poganjke, ki odženejo iz debelca. Obrezujemo v drugi polovici zime.

Enoletne grme obrežemo tako, da pustimo tri močne poganjke, ki jih skrajšamo za polovico. Vse poganjke, ki so krajši od 10 cm, porežemo. Drugo zimo skrajšamo vse novo zrasle poganjke na polovico. Pri starih poganjkih krajšamo le na novo prirasel del. Poganjke odrežemo nad brstom, ki gleda na ven. S tem omogočamo, da je grm znotraj bolj presvetljen in posledično bolje rodi. Stranjske poganjke, ki rastejo navznoter in navzdol porežemo.

Starejše grme obrezujemo tako, da krajšamo stranjske poganjke tako, da puščamo le po en brst. Glavne poganjke vsako leto skrajšamo za 5 do 10 cm, da spodbujamo novo rast.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem