Obrezovanje španskega bezga

Španski bezeg (Syringa vulgaris) sadimo zaradi lepih in dišečih cvetov vijolične, rdeče, rožnate ali bele barve (odvisno od sorte). Cvetovi se razvijajo na poganjkih, ki niso starejši od 5 let, čemur prilagodimo obrezovanje.

Španski bezeg obrezujemo vsako leto, da ustvarimo in vzdržujemo primerno ogrodje iz glavnih poganjkov. Vsako leto odstranjujemo suhe, bolne, poškodovane in poganjke, ki ne cvetijo. Odrežemo jih pri tleh. Odstranimo tudi vse poganjke iz korenin, ki presegajo območje, ki smo si ga za ta grm zamislili. Odstranjujemo tudi vse kratke poganjke, saj ne cvetijo. Puščamo poganjke, ki se vsako leto opazno podaljšajo. Odstranjujemo tudi posamezne poganjke iz tal in veje, da grm ne postane pregost.

Španski bezeg obrezujemo tako po cvetenju. Primeren čas je tudi pozimi, vendar pa bo potem grm manj intenzivno cvetel prvo leto po obrezovanju.

Po cvetenju lahko odstranimo cvetove, da spodbudimo tvorbo novih poganjkov s cvetnimi popki. Tako povečamo intenzivnost cvetenja v naslednjem letu.

Če grm postane prevelik, ga lahko zmanjšamo tako, da odrežemo posamezne poganjke nad mestom stranskih vejic na želeni višini.

Če celoten grm postane prevelik in zaradi starosti slabo cveti, ga lahko pomladimo. To naredimo tako, da ga porežemo do tal. Nekaj naslednjih let bo grm nelepega videza in bo slabo cvetel, vendar pa bo potem ponovno lep in poln cvetov. Če imamo cepljeni grm, pazimo, da poganjke odrežemo nad cepljenim mestom. Po pomladitvi grm močno pognojimo s kompostom ali hlevskim gnojem.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem