Obrezovanje srobotov

Sroboti so privlačne okrasne plezalke, ki pa potrebujejo redno obrezovanje, da ohranijo svojo lepoto. Neobrezovani sroboti hitro dobijo zanemarjen videz, zmanjša pa se tudi količina cvetov. Ti so običajno na vrhu in odmaknjeni od pogledov. Obrezovanje spodbuja rast novih poganjkov in tvorbo cvetov po celotni rastlini.

Obrezovanje ima pomembno vlogo pri zagotavljanju zdravja. Preprečuje širjenje bolezni, z redčenjem pa zagotavljamo večjo zračnost med listi, kar preprečuje okužbe z glivami.

Cvetoči srobot modre barve

Srobote delimo v tri skupine, glede na način in čas cvetenja. Srobote vsake skupine obrezujemo na svoj način. Ne glede na skupino pa je začetno obrezovanje po sajenju enako. Prvo pomlad po sajenju srobote temeljito obrežemo. S tem preprečimo, da bi razvili eno ali dve dolgi stebli. Naslednje pomladi nadaljujemo z obrezovanjem tako, da vsa stebla skrajšamo na 30 do 40 cm, pri čemer jih odrežemo nad parom močnih listnih brstov. To ponavljamo toliko časa, dokler ne uspe vzgojiti treh do petih krepkih stebel. Nato obrezovanje nadaljujemo glede na zahteve skupine, v katero srobot sodi.

1. skupina: cveti spomladi na poganjkih preteklega leta

Obrezovanje izvajamo pozno spomladi po cvetenju. Odstranimo vsa odmrla, šibka in poškodovana stebla. Prav tako stebla razredčimo. Intenzivnost obrezovanja je odvisna od velikosti srobota, velikosti opore in od hitrosti rasti. Hitro rastoče vrste lahko zelo močno porežemo, nekatere tudi skoraj povsem do tal, medtem ko moramo biti pri počasi rastočih sortah bolj zadržani. V stara stebla le redko oz. zelo previdno posegamo, saj lahko vplivamo na količino cvetov v nekaj naslednjih letih.

Preko poletja bo srobot imel dovolj časa, da bo razvil nove poganjke, na katerih se bodo naslednje razvili novi cvetovi.

2. skupina: cveti pozno spomladi ali na začetku poletja, nato pa se cvetenje nadaljuje; cvetovi na novih poganjkih in starih steblih

Pri obrezovanju srobotov iz te skupine moramo biti previdni. Če jih močno porežemo takoj po prvem cvetenju, ne bodo nadaljevali cvetenja, če pa jih močno porežemo zgodaj spomladi, pa ne bomo doživeli prvega, lepšega vala cvetenja.

Srobote iz te skupine lahko obrezujemo na tri različne načine. Najpreprostejši način je, da vsakih nekaj let zgodaj spomladi pred začetkom rasti srobote močno porežemo. Tako tisto leto zamudimo prvi val cvetenja. Drugi način je, da vsako leto spomladi močno porežemo pol rastline in tako obdržimo del rastline, ki cveti v prvem valu. Tretji, bolj zapleteni način je, da zgodaj spomladi porežemo nekaj poganjkov preteklega leta. Rez napravimo nad parom zdravih brstov. Nato po prvem valu cvetenja pozno spomladi temeljito porežemo poganjke, na katerih so bili cvetovi.

3. skupina: cveti pozno poleti ali jeseni, cvetovi na poganjkih tekočega leta

Zgodaj spomladi porežemo stebla. Če ne želimo, da se srobot močno razraste v višino, potem ga porežemo na višino med 30 in 50 cm. Če pa želimo imeti nekoliko večji srobot, pa ga porežemo na večjo višino.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem