Obrezovanje magnolije

Magnolija je lepo cvetoče drevo, ki je našlo svoje mesto v številnih slovenskih vrtovih. Različne sorte in kultivarji dosegajo različne velikosti, nekateri so tudi grmi, vendar pa je magnolija v osnovi precej veliko drevo. Kdor ga posadi na mesto, kjer nima dovolj prostora, ga želi obrezovati.

Magnolij praviloma ne obrezujemo. Pustimo jim, da se prosto razrastejo in ustvarijo lepo krošnjo s škarjami pa posegamo le, če je to resnično potrebno. Obrezovanje spodbuja tvorbo dolgih poganjkov, ki kvarijo videz krošnje. Redno odstranjujemo le odmrle veje.

Če se odločimo, da je treba nekoliko zmanjšati krošnjo, to storimo z obrezovanjem preko več let (3 ali več). Obrezujemo tako, da vzdržujemo obliko krošnje. Vsako leto odstranimo le nekaj posameznih vej, da drevesu ne povzročamo prevelikega stresa. Sproti odstranjujemo dolge poganjke, ki se pojavijo kot posledica obrezovanja. Rezanju in odstranjevanju starejših in debelejših vej se izogibamo, ker se velike rane zelo počasi celijo. Obrezujemo od sredine poletja do jeseni. Vedno zelene (zimzelene) magnolije obrezujemo spomladi, ko se začne rast.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem