Obrezovanje oleandra

Oleandri so trpežni grmi, ki ne zahtevajo veliko nege in nas razveseljujejo s številnimi cvetovi. Cvetenje spodbujamo z obrezovanjem.

Navadni oleander (Nerium oleander) zraste v do 6 metrov visok grm z razprostirajočimi vejami. Ker bujno rastejo, jih je treba redno obrezovati, če ne želimo, da zasedejo veliko prostora. Pravilno obrezovanje je nujno. Če želimo, da bo naslednje leto ponovno bogato cvetel.

Obrezovanje oleandrov je enostavno, pravilno obrezovanje pa bo spodbudilo rast zdravih in s cvetovi bogatih grmov. Obrezujemo vedno septembra ali na začetku oktobra, ko se cvetenje zaključi.

Oleander
Neobrezovan oleander je velik grm, ki nima veliko cvetov

Pri obrezovanju moramo upoštevati, da cvetovi nastajajo na novih poganjkih, zato moramo z obrezovanjem spodbujati tvorbo novih poganjkov. Režemo nekoliko nad šopkom listov na veji. To bo spodbudilo tvorbo novih vej. Nove veje pustimo, da nekoliko zrastejo, potem pa jih odrežemo nad šopkom listov, da spodbudimo tvorbo novih vej. Postopek vsako leto ponavljamo, da vzgojimo zelo razvejan in gost grm s tem pa tudi povečujemo število cvetov. Pomembno je, da s prvo rezjo začnemo čim nižje, da ima grm dobro osnovo.

Oleander zelo dobro prenaša obrezovanje. Starejše in narobe obrezane grme lahko tudi močno obrežemo in si bodo hitro opomogli.

Ker je oleander ena izmed najbolj strupenih okrasnih rastlin, ki jo najdemo v domačem vrtu, pri delu z njim vedno uporabljamo zaščitne rokavice. Prav tako poskrbimo, da ostankov obrezovanja ne bodo prijemali otroci.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem