Obrezovanje vrtnic

Cvet vrtnice - oranženVrtnice so rastline, ki imajo lahko pomembno mesto na vrtu. Ljubitelji vrtnic so ponosni na vsak lepo vzgojen grmiček ali vzpenjavko, ki se preko leta bohoti z bogatim številom lepih in, pogosto, dišečih cvetov. Da so vrtnice resnično lepe, jih moramo pravilno in pravočasno obrezovati. Marsikoga je strah pred obrezovanjem vrtnic, saj se boji, da bo z napačnim obrezovanjem preprečil, da bi se vrtnice pravilno razvile in bogato cvetele.

Obrezovanje vrtnic ni tako zahtevno, kot je morda videti na prvi pogled. Se je pa pri tem treba držati določenih pravil.

Vrtnice obrezujemo konec zime, nekatere pa tudi poleti in jeseni. Marec je mesec, ko običajno izvajamo pomladansko rez vrtnic. Pomembno je, da se obrezovanja lotimo po zadnjih izrazitejših ohladitvah, predvsem po snegu. Po obrezovanju bodo vrtnice močneje odgnale in mladi poganjki bodo občutljivi na prenizke temperature in sneg. Skrajni čas za obrezovanje je, tik preden vrtnice odženejo.

Pred obrezovanjem si posamezno vrtnico temeljito ogledamo in skušamo prepoznati, kaj bomo odrezali in kaj bomo pustili.

Najprej se lotimo mrtvih delov. Zdrava stebla in poganjki so zelene barve, mrtvi pa običajno rjave barve. Mrtvi les je težje odrezati kot zdrav les. Vsa odmrla stebla odrežemo čim bližje tal. Odrežemo tudi vse poškodovane in zlomljene poganjke. Nato odstranimo vse poganjke, ki imajo na steblih poškodbe, kjer prezimujejo glive. Odstranimo tudi vse tanke in šibke poganjke. To so vsi poganjki, ki imajo debelino manj kot 0,75 cm. Odstranimo vsa stara stebla, ki so že odslužila in ne razvijejo dovolj novih poganjkov. Prav tako odstranimo po en poganjek v primerih, kjer sta dva poganjka v stiku in se drgneta.

Pri obrezovanju upoštevamo:

  • režemo vedno okoli 0,5 cm nad brstom;
  • rez napravimo nad brstom na zunanji strani – tako omogočamo lepšo razrast vrtnice;
  • rez mora biti gladka – uporabljajmo ostro in brezhibno orodje;
  • rez naredimo pod kotom 45 stopinj;
  • ustrezno se zaščitimo s protivbodnimi rokavicami in debelejšo staro jakno.

Po prvem delu obrezovanja pri grmičastih vrtnicah zdrava stebla skrajšamo tako, da ostane 5 do 7 brstov. Pokrovne vrtnice režemo nižje.

Zelo stare sorte vrtnic, ki cvetijo le enkrat letno, obrezujemo nekoliko drugače. Ob koncu zime odstranimo poškodovane in mrtve poganjke, vzgojno rez pa izvedemo poleti po cvetenju.

Pri vzpenjavih vrtnicah je postopek obrezovanja nekoliko drugačen. Ob koncu zime porežemo le trajno cvetoče vzpenjave vrtnice. Pri tleh ali nad mladim vitalnim poganjkom odstranimo del dvoletnih stebel. Koliko stebel odstranimo, je odvisno od tega, ali želimo, da je vrtnica bolj ali manj razvejana. Pri tem moramo upoštevati, da je pri pregostih vrtnicah več težav z boleznimi. Na preostalih dvoletnih poganjkih skrajšamo stranske poganjke na 10 cm. Enoletnih (lanskih) poganjkov ne odstranjujemo, saj bi tako zmanjšali število cvetov v naslednjem letu.

Vzpenjave vrtnice, ki cvetijo le enkrat v letu, vzgojno obrežemo poleti po cvetenju. Takrat odstranimo vse enoletne poganjke z odcvetelimi cvetovi v celoti. Spomladi odstranimo le šibke poganjke in tiste, ki so med seboj prepleteni.

Da preprečimo širjenje bolezni, po obrezovanju vrtnice poškropimo z bakrovim pripravkom, pri čemer damo velik poudarek dobremu škropljenju ran. Odrezanega materiala ne kompostiramo, saj se tako lahko širijo bolezni. Zavržemo ga med ostale odpadke ali pa skurimo.

Zanimive sorodne vsebine: 
Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem