Obrezovanje hortenzij

Hortenzije so zanimive grmovnice, ki nas razveseljujejo s številnimi velikimi in bogatimi cvetovi. Velika, lepo cvetoča hortenzija je lahko zelo privlačna točka vrta, ki bo vedno privabljala poglede. Pravilna nega, predvsem pa obrezovanje, bosta zagotavljala, da bodo hortenzije vsako leto bogato cvetele.

Hortenzije so grmovnice, ki v resnici ne potrebujejo obrezovanja. Če jih bomo pustili pri miru, se bodo same razvijale tako, da bodo imele številne cvetove. Če nas odcveteli cvetovi motijo, jih lahko brez posledic odstranjujemo. Kljub temu pa imamo včasih potrebo, da grme hortenzij obrežemo. Vzrok je, da se preveč razrastejo in zavzamejo preveč prostora ali pa želimo, da cvetijo še bolj bogato in z večjimi cvetovi. V teh dveh primerih je smiselno poseči po škarjah za obrezovanje.

Čas in način obrezovanja sta odvisna od skupine, v kateri je hortenzija. Hortenzije se delijo na tiste, ki cvetijo na poganjkih tekočega leta (letošnjih) in na tiste, ki cvetijo na dvoletnih poganjkih (lanskih).

Obrezovanje hortenzij, ki cvetijo na poganjkih tekočega leta

Hortenzije, ki cvetijo na svežih poganjkih, obrezujemo pozno pozimi ali zgodaj spomladi. Lahko jih vsako leto porežemo povsem do tal. Tako spodbudimo tvorbo večjih cvetov, grmi pa bodo manjši. Če se hortenzija zaradi teže cvetov preveč poveša, potem jo lahko vsako leto porežemo 40 do 50 cm nad tlemi. Tako zagotovimo dovolj močno podporo, da se veje ne bodo preveč povešale.

Če je hortenzija posajena na zavetno lego, lahko prvo leto po sajenju izrežemo vse veje razen dveh ali treh močnejših, ki jih skrajšamo na 40 do 50 cm nad tlemi. Nato vsako naslednje leto skrajšamo nove poganjke na par ali dva brstov.

Po obrezovanju grm pognojimo in natresemo zastirko.

Obrezovanje hortenzij, ki cvetijo na dvoletnih poganjkih

Ta skupina hortenzij napravi na vejah cvetne brste kmalu po cvetenju, ki se zaključi sredi poletja. Cvetni brsti se razvijejo v poznem poletju in zgodnji jeseni, zato jih obrezujemo takoj po cvetenju. To omogoča, da se rastlina okrepi in razvije večje število brstov in posledično več cvetov v naslednjem letu. Odstranjujemo odcvetele cvetove in po potrebi tanke in vitke veje. Izrežemo lahko tudi tri in več let stare veje. Druge poganjke, ki so cveteli v prejšnjem letu, skrajšamo na 30 do 50 cm.

Hortenzije iz te skupine lahko obrezujemo tudi spomladi, vendar skromno, da ne odstranimo vseh lanskih poganjkov s cvetnimi brsti. Hortenzij iz te skupine ne porežemo do tal jeseni ali spomladi, saj tako odstranimo vse poganjke s cvetnimi brsti in hortenzija ne bo cvetela.

Knjiga o drevesih - Drevrsne vrste na Slovenskem